e:LIGA
Pátá sezona e:LIGY se blíží. S úpravou formátu a šancí pro všechny na místo v týmu
Článek Pátá sezona e:LIGY se blíží. S úpravou formátu a šancí pro všechny na místo v týmu

Pátá sezona e:LIGY se blíží. S úpravou formátu a šancí pro všechny na místo v týmu

Redakce

Redakce

20. 11. 2023 13:57

Ani letos fanoušci esportu nepřijdou o oblíbenou e:LIGU. Ligová fotbalová asociace už tento víkend spustí pátý ročník tradiční soutěže mezi českou hráčskou elitou v nové hře EA Sports FC 24. Ligy se zúčastní všechny celky FORTUNA:LIGY a nově také dva zástupci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kteří budou bojovat mimo jiné o prize money ve výši 100 tisíc korun. Šanci dostat se do sestavy vybraných týmů budou mít opět všichni hráči EA FC 24 prostřednictvím kvalifikace.

Ligová fotbalová asociace bude e:LIGU pořádat už popáté v řadě a znovu se bude jednat o jedinou soutěž v České republice, která je oficiálním turnajem EA SPORTS FC scény, na kterou se vážou cenné bonusy a odměny. Hrát se bude na konzolích PlayStation 5 a hned od úvodní fáze se bude vycházet z herního modu Ultimate Team.

Jak hrát e:LIGU?

Jak hrát e:LIGU?

19. 11. 2023 15:30

„Těší mě, že e:LIGA má již tradici a že se nám daří držet její kvalitu ve spolupráci s profesionálními kluby na vysoké úrovni. Abychom ale zasáhli ještě větší publikum, rozhodli jsme se v této sezoně udělat několik úprav. Například z každého kola základní části i play-off budou fanouškům dostupné na oficiálních kanálech e:LIGY na sítích Facebook a Twitch hned dva živě streamované zápasy,“ prohlásil obchodní a marketingový ředitel Daniel Hajný.

Další výraznou novinkou, která má pomoci k zlepšení vizibility, je úprava formátu e:LIGY, které se nově zúčastní hned 18 týmů. Vedle kompletní sestavy FORTUNA:LIGY se o trofej pro vítěze utká také duo z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, které dostalo divokou kartu, Zbrojovka Brno a Dukla Praha.

Herní formát e:LIGY

„Vnímali jsme zájem zúčastnit se e:LIGY i ze strany celků z F:NL, proto jsme se k tomuto kroku přistoupili. Věřím, že rozšíření soutěže může pomoci objevit nové talenty, které mohou zase o něco zvednout fotbalovou esportovou scénu,“ konstatoval Hajný, jenž ocenil i pokračování obchodních partnerů soutěže JVC, SSD disků Samsung či PlayStation.

„Bereme to jako potvrzení, že e:LIGA má již renomé a partnerům dává smysl s ní spojit své jméno,“ dodal.

Formát e:LIGY bude podobně jako v minulé sezoně rozdělen do tří fází. Již tento víkend mezi 25. a 27. listopadem proběhne kvalifikační turnaj, kterého se může zúčastnit jakýkoliv hráč hry EA FC 24 starší 16 let, jenž vlastní PlayStation 5 a má postavený tým v módu Ultimate Team. Hrát se bude hned o sedm míst v základních sestavách, po dvou v kádrech Hradce Králové, Zlína a Karviné a jedno místo nabídne Dukla Praha.

Základní část začne 12. prosince a bude mít na programu 17 kol. V rámci nich se utká jednokolově každý tým s každým. Do následného play-off, které rozhodne o novém šampionovi, postoupí dvanáct týmů, čtyři nejlepší půjdou přímo do čtvrtfinále, zbylých osm si to rozdá v předkole. 

Celá e:LIGA vyvrcholí o víkendu 16. a 17. března. 

Prvenství z poslední sezony obhajují reprezentanti Zlína, kteří ve finále porazili pražskou Slavii. Třetí pozice v ročníku 2022/23 patřila esportovým zástupcům Plzně.

Související články