e:LIGA
Vítězem Datart e:LIGA Challenge Trmal ze Slovácka
Článek Vítězem Datart e:LIGA Challenge Trmal ze Slovácka

Vítězem Datart e:LIGA Challenge Trmal ze Slovácka

Jiří Slavík

Jiří Slavík

29. 4. 2020 20:30

Datart e:LIGA Challenge zná svého vítěze! Stal se jím Matouš Trmal ze Slovácka, který si pro pomyslné zlato dokráčel s týmem Barcelony. Jednadvacetiletý brankář celku z Uherského Hradiště přetlačil v dramatické finálové sérii opavského Železníka, když rozhodující trefu vsítil až v prodloužení třetího duelu. Právě Trmal tak bude mít možnost určit organizaci, která obdrží finanční dar ve výši 100 tisíc korun z nadačního fondu LFA Zelený život na boj proti koronaviru.

Semifinále 1: Jan Kopic (Plzeň) – Matouš Trmal (Slovácko) 0:2 na zápasy

Kopic – Trmal 0:3 (0:2)

I do semifinále vyrukoval brankář Slovácka proti Kopicově Plzni s Barcelonou a od úvodu potvrzoval, kdo je favoritem. Po dvou trefách z voleje v podání Dembélého a Griezmanna vedl Trmal po poločase zaslouženě 2:0.

Jeho převaha byla po změně stran ještě patrnější, skóre už se ale měnilo jen jednou. V nastaveném čase pečetil skóre duelu po přihrávce na zadní tyč Dembélé. Kopic nezapsal za celý zápas ani jednu střelu mezi tři tyče.

Kopic – Trmal 2:4 (2:2)

Plzeňský záložník se z porážky rozdílem třídy rychle oklepal, druhý duel byl o poznání vyrovnanější. Trmal šel sice po čtvrthodině hry do vedení, když se po rohovém kopu prosadil hlavou na přední tyči Lenglet, Kopic ovšem první střelou na branku srovnal. Nařízený pokutový kop proměnil – jak jinak – než Jan Kopic. Skvělá podívaná byla poté k vidění v závěru poločasu. De Jong vrátil střelou ze středu vápna Trmalovi vedení, v nastaveném čase ale dostal až příliš prostoru Chorý, a tak se šlo do virtuálních kabin za nerozhodného stavu.

Po změně stran korunoval Trmal převahu třetí trefou. Po nahrávce od Busquetse pálil z otočky přesně Dembélé. Brankář Slovácka se s přibývajícím časem snažil držet balon a neudělat chybu, přesto ještě jedna branka padla. Minutu před koncem čisté hrací doby dostal před prázdnou klec merunu znovu Dembélé, který pečetil postup favorita.

Semifinále 2: Lukáš Železník (Opava) – Lumír Číž (Ostrava) 2:1 na zápasy

Železník – Číž 2:3p (1:2)

Druhou semifinálovou sérii načal lépe Číž, jehož Chelsea šla po Pulišičově střele z levé strany vápna do vedení. Železník ale se svým Juventusem bleskově reagoval. Ihned po rozehrávce se dopředu dostal Ronaldo a bylo srovnáno. Opavský záložník byl herně lepším hráčem, ostravský brankář byl však v útoku efektivnější. Ještě před přestávkou se Pulišič vžil pro změnu do role nahrávače, Willian měl posléze snadnou úlohu.

Po krátké pauze se podruhé prosadil hvězdný Ronaldo a bylo znovu vyrovnáno. Číž se ve druhém poločase herně zvedl, gólově ale zlepšený výkon nevyjádřil. A tak se šlo i vinou celé řady nepřesností do prodloužení hraného na „zlatý gól“.

Vcelku rychle jej pro sebe uzmul Číž. Železníkova ofsajdová past nesklapla, a tak se borci v modrém řítili ve třech sami na brankáře. Nakonec se role hrdiny ujal Hudson-Odoi a zástupce Ostravy tak šel v semifinálové sérii do vedení.

Číž – Železník 0:5 (0:2)

Železník ve druhém zápase omezil počet zpětných přihrávek a počínal si o poznání přímočařeji. Zaskočený Číž nezačal zle, po první obdržené brance ale rázem nevěděl, co dělat. Opavský fotbalista dvakrát naznačil střelu, aby následně poslal balon do sítě, konkrétně s Dybalou a Ronaldem.

Ve druhé půli se duel změnil v exhibici. Číž se téměř nedostával na soupeřovu polovinu, zatímco Železník přidal se svým Juventusem další tři zásahy a uštědřil protivníkovi ve virtuálním slezském derby pověstného „bůra“. O všechny tři zásahy se po změně stran postaral Cristiano Ronaldo.

Železník – Číž 2:1 (1:0)

Rozhodující klání bylo herně vyrovnané. Opatrný průběh přinesl branku až v závěru dějství, kdy šel díky Ronaldově střele z voleje do vedení Železník. 

Po hodině hry pelášil Willian sám na brankáře, ten ale únik včasným výběhem zlikvidoval. O pár vteřin později už se Číž radoval z vyrovnání. Pulišič obdržel míč na levou stranu vápna a tentokrát už gólmana Juventusu překonal. Do konce utkání v tu dobu scházelo dvacet minut herního času, přesto se podruhé do prodloužení nešlo. Dramatickou sérii rozhodl Douglas Costa. Ten zužitkoval parádní kolmici Dybaly a poslal míč pod brankářem až do sítě. Železník tak otočil vyrovnanou sérii s Čížem a stal se po Trmalovi druhým finalistou.

O 3. místo: Jan Kopic (Plzeň) – Lumír Číž (Ostrava) 1:2 na zápasy

Kopic – Číž 0:2 (0:1)

Také aktéři série o pomyslný bronz zůstali věrní svým týmům, úvodní střetnutí mezi Plzní a Chelsea ale nabídla přesných tref jako šafránu. Pulišič sice vybídl kvalitní přihrávkou k zakončení do prázdné branky Williana, rychlá Čížova trefa však byla v první půli jedinou. Hrál se přitom ofenzivní fotbal, svůj den ale měli oba brankáři.

Jestliže byla první pětačtyřicetiminutovka vyrovnaná, v té druhé byl jasně lepším hráčem Číž. Zástupce Baníku měl několik zajímavých možností, z toho jednu další proměnil. Rána Williana orazítkovala tyč, odražený míč ovšem dostal za záda Hrušky Pulišič.

Kopic – Číž 4:2 (3:1)

Do druhého zápasu vlétli ve velkém stylu oba Kopicové. Ten živý s ovladačem v ruce vsítil rychlé tři branky, ten virtuální se pak radoval z hattricku. Před přestávkou překonal Hrušku Willian.

Ve druhé půli odmítl zdramatizování stavu Hruška, který vychytal zcela volného Pedra, a tak se mohli zakrátko radovat opět Plzeňští. Po kličce na středu vápna mířil na zadní tyč Hořava. Číž spaloval i další šance, skóre už tak stačil upravit jen kosmeticky na konečných 2:4.

Číž – Kopic 2:1 (1:0)

Číž si herní převahu přenesl i do rozhodujícího zápasu, střelecky se ale opět dlouho trápil. Vše změnila až poslední nastavená minuta úvodního dějství. Pulišič nasměroval balon přesně k tyči a Chelsea se radovala z gólu „do šatny“.

Viktoria ale nechtěla dát kůži lacino. Po změně stran se k odraženému míči dostal Hořava a začínalo se zase nanovo. Spasitelem se nakonec ukázal být hodně viditelný Pulišič. Rozhodující trefu zaznamenal po chytré přihrávce Hudsona-Odoie. Číž posléze držel míč a sbíral cenný čas, díky čemuž si došel pro vydřené třetí místo.

Finále: Matouš Trmal (Slovácko) – Lukáš Železník (Opava) 2:1 na zápasy

Trmal – Železník 2:1 (1:1)

O celkové vítězství v turnaji si to rozdali dva borci ze skupiny A – opavský Železník s Juventusem a Trmal ze Slovácka, jenž zvolil znovu Barcelonu.

Skóre rozhodující série otevřel ve 25. minutě Fati, jenž se natlačil do šestnáctky a prostřelil soupeřova brankáře. Juventus ihned reagoval. Dybala našel ve vápně Ronalda a ten vystřihl povedený volej, který zastavila až síť.

Vyrovnanou a takticky vedenou bitvu bral nakonec brankář celku z Uherského Hradiště. Pět minut po začátku druhé půle zavěsil Trmal opět s Fatim a znovu vedl. „Paliče“ navíc s přibývajícím zápasem k ničemu vážnému nepouštěl a s přehledem tak uhájil těsně vítězství.

Železník – Trmal 1:0p (0:0)

O osudu druhého finále rozhodla jediná branka. První obrovskou možnost měl Železník, který v 18. minutě orazítkoval s Costou tyčku, jinak byl ale lepším hráčem Trmal. Přesto ani on recept na gólmana Juventusu nenašel.

A to i po změně stran. Největší možnost měl Messi, ze středu vápna se ale neprosadil. Trmal v posledních minutách zavřel Železníka na vlastní polovině, opavský střelec ale pozorně bránil a vynutil si prodloužení.

A nejen to. V jeho 26. minutě se radoval „Palič“ se svým Juventusem z vítězné trefy, kterou obstaral nechytatelnou levačkou Ronaldo. 

Trmal – Železník 3:2p (2:2)

O osudu finálové série a premiérovém vítězi Datart e:LIGA Challenge musel rozhodnout až třetí mač. Barcelonu vedenou Trmalem přiblížil triumfu Messi, který si navedl balon na oblíbenou levačku a zamířil pod ruku brankáře. Divoký úvod přinesl už ve 20. minutě srovnání. Pod břevno uložil merunu z voleje Dybala. Poločas přesto vyzněl lépe pro Trmala, který ještě jednou skóroval. Ve vápně zaúřadoval Dembélé.

Nedáš – dostaneš. Trmal nejprve zkraje druhé půle zamířil s Messim do tyče, aby následně chyboval v rozehrávce. K míči se zadarmo dostal Ronaldo a poslal ho pod břevno. Závěr druhé půle patřil Trmalovi, který hrál s míčem na kopačce, žádná z jeho postupných kombinací ale gólem neskončila. V nastaveném čase se pak do brejku řítil Železník, prováhal ale správný okamžik k přihrávce na levou stranu vápna, a tak pálil Suaréz jen do gólmana.

Podruhé v sérii se tak šlo do nervy drásajícího prodloužení. Železník se v něm pouze bránil vytrvalému tlaku Trmala. Ten nejprve spálil stoprocentní loženku, když po centrovaném balonu z pravé strany mířil na zadní tyči osamocený Dembélé do brankáře. O chvíli později ale francouzský útočník předešlé zaváhání napravil a po podobně provedené akci už pálil nekompromisně do sítě.

Vítězství v Datart e:LIGA Challenge tak slaví jednadvacetiletý brankář Slovácka Matouš Trmal. Právě on bude tím, kdo určí příjemce finančního daru ve výši 100 tisíc korun z nadačního fondu LFA Zelený život na boj proti koronaviru.