e:LIGA
Jak probíhal třetí hrací den Datart e:LIGA Challenge?
Článek Jak probíhal třetí hrací den Datart e:LIGA Challenge?

Jak probíhal třetí hrací den Datart e:LIGA Challenge?

Jiří Slavík

Jiří Slavík

11. 4. 2020 19:45

Skupina A

Vůbec poprvé se v rámci Datart e:LIGA Challenge fanouškům představili hráči základní skupiny A. Hned první duely ukázaly na jejich vzácnou vyrovnanost. Lukáš Železník měl pro oba svoje zápasy výhodu výběru týmu ze hry a do prvního z nich nastoupil s Liverpoolem. Do zápasu šel již ostřílený opavský forvard jako favorit, ale narazil na houževnatého Lukáše Provoda ze Slavie. Začátek utkání tomu sice nenapovídal, když Železník vedl po půl hodině hry už 2:0. Provod se ale se „svou“ Slavií nevzdal a z vůbec první vážnější šance snížil, když se prosadil Stanciu. Po změně stran měl výrazně více ze hry Železník, ale z ani jedné příležitosti nedokázal prostřelit vynikajícího Koláře v brance Slavie, a tak se nakonec radoval Provod, který využil rychlý kontr a po krásné kombinační akci mu cenný bod do tabulky vystřelil znovu Stanciu – 2:2.

Lukáš Provod logicky hrál za červenobílé i ve svém druhém vystoupení. V něm ale narazil na dalšího kvalitního soupeře. Matouš Trmal ze Slovácka už má totiž ve FIFě také hodně za sebou a jeho Barcelona měla v utkání jasnou převahu. Trpělivou hrou si v prvním poločase vypracoval dvě šance, z nichž hned tu první ve 20. minutě využil. Vzhledem k tomu, že svého soupeře k ničemu nepustil, skončil první poločas 0:1. Po přestávce Provoda držel skvělými zákroky znovu vynikající brankář Kolář a Slavista ještě navíc jednou vykopával na poslední chvíli z brankové čáry. Nakonec se podruhé v utkání prosadil Dembelé, když za záda Koláře prošla jeho nešťastně tečovaná střela z hranice vápna. Když o chvíli později zvýšil po pěkné kombinaci Trmal z kopačky Griezmana na 0:3, bylo rozhodnuto. Provod souboj sice nezabalil, vystřídal a pozměnil rozestavení, ale na víc než snížení na konečných 1:3 v nastaveném čase se už nezmohl.

Lukáš Železník si pro souboj s Trmalem vybral tým PSG a oba borci sehráli velmi kvalitní a vyrovnaný první poločas, což bylo jen důkazem kvality všech hráčů ve skupině. Důležité první branky se dočkal Matouš Trmal, který dal znovu důvěru Barceloně, a to se mu vyplatilo. Pět minut před přestávkou se trefil Messi. V druhém poločase už Trmal naprosto ovládl hru a trestal každé zaváhání svého soupeře. Po hodině hry vedl už o tři branky a Železník musel reagovat změnou rozestavení na 4-2-4. Brankářská jednička ze Slovácka s ovladačem v ruce ovšem přidala další dva góly do otevřené obrany. Železník se zmohl už jen na kosmetickou úpravu skóre, když Cavani dvěma brankami v samém závěru korigoval na konečných 2:5.

  • Železník (OPA) – Provod (SLA) 2:2 (2:1)
  • Provod (SLA) – Trmal (SLO) 1:3 (0:1)
  • Železník (OPA) – Trmal (SLO) 2:5 (0:1)

 

Skupina B

Roli velkého favorita skupiny B opět potvrdil Karel Knejzlík z Liberce, který měl téměř jistý postup už po prvním hracím dnu. Úvodní zápas však svedl proti sobě jabloneckého Matouška se zlínským Bartošákem, kteří tak odehráli zřejmě klíčový boj o postup z druhého místa. Matoušek hrál za Neapol, zatímco reprezentant zlínského Fastavu zvolil PSG. První půle byla z obou stran hodně opatrná a přinesla po jedné přesné trefě na obou stranách. Druhý poločas ovšem přinesl strhující bitvu a otevřenou hru nahoru-dolu. Matoušek se dostal do dvougólového vedení, ale pak si vybral slabou chvilku a Bartošák trestal jeho chyby dvěma rychlými brankami a srovnal na 3:3. Jablonecký hráč musel zvítězit, aby si zachoval reálnou šanci na postup do play-off, a šancí k rozhodnutí měl několik. Nakonec šel sice do vedení po nádherné střele Callejóna z 83. minuty, ale Bartošák ještě v nastaveném čase zvládl skórovat a vybojovat extrémně cenný bod do tabulky – 4:4.

Lukáš Bartošák potom ve svém druhém vystoupení vyzval velkého favorita celého turnaje Datart e:LIGA Challenge – Karla Knejzlíka a nevedl si vůbec špatně. Liberecký mladíček si vybral svoji oblíbenou Chelsea, ale Bartošák se proti němu se svým PSG překvapivě dlouho držel, a dokonce se dostal do několika nadějných pozic k zakončení. Do vedení šel ale přeci jen favorizovaný Knejzlík, když ve třicáté minutě otevřel skóre Hudson-Odoi. Reprezentant Zlína však ještě do přestávky srovnal po brance Neymara. Brzy po změně stran uklidnil své fanoušky Knejzlík druhým gólem po přesné střele Pedra k tyči. Závěr utkání potom nabídl dramatickou podívanou, protože hra byla velmi otevřená z obou stran. Dvacet minut před koncem oba hráči prostřídali a za chvíli mohl lehkovážnost Knejzlíka trestat Bartošák, ale Mbappé v rozhodující chvíli minul branku Chelsea. Překvapení dne se tedy nakonec nekonalo a liberecký hráč si došel pro třetí výhru ve skupině – 1:2.

Jan Matoušek nastoupil k poslednímu utkání sobotního programu opět s Neapolí a pokusil se proti Knejzlíkovi překvapit. Jen výhra by ho totiž posunula do vyřazovací fáze Datart e:LIGA Challange. Favorizovaný reprezentant Liberce ale nenechal s týmem Chelsea nic náhodě a šel do vedení už v sedmé minutě. Karel Knejzlík trestal děravou obranu Matouška i nadále a už po dvaceti minutách vedl 0:3. Už jistý vítěz skupiny B si pak zkoušel taktické varianty pro další průběh turnaje. Díky tomu si i Matoušek vypracoval pár nadějných příležitostí, ale poločas nakonec vyzněl jasně pro Knejzlíkovu Chelsea. Podobný obraz hry nabídla i druhá půle a poté, co Matoušek skóroval v 72.minutě Fabiánem mohl ještě deset minut před koncem zápas zdramatizovat. Ale jasnou šanci v klíčový moment utkání neproměnil a Knejzlík trestal v nastaveném čase po brejku do otevřené obrany na končených 1:4.

  • Matoušek (JAB) – Bartošák (ZLN) 4:4 (1:1)
  • Bartošák (ZLN) – Knejzlík (LIB) 1:2 (1:1)
  • Matoušek (JAB) – Knejzlík (LIB) 1:4 (0:3)