e:LIGA
Čtvrtfinále Datart e:LIGA Challenge – série na dvě vítězná utkání
Článek Čtvrtfinále Datart e:LIGA Challenge – série na dvě vítězná utkání

Čtvrtfinále Datart e:LIGA Challenge – série na dvě vítězná utkání

Dalibor Beneš

Dalibor Beneš

21. 4. 2020 22:00

Ve třech ze čtyřech sérií během čtvrtfinálového večera nedokázali vítězové základních skupin potvrdit roli favorita, a několik překvapení tak zamíchalo karty na celkové vítězství v Datart e:LIGA Challenge.

 

Karel Knejzlík (Liberec) vs. Lukáš Železník (Opava) 1:2 na zápasy

Knejzlík – Železník 3:2 (2:1)

Liberecký favorit si vybral stejně jako ve skupině Chelsea a úvodní duel čtvrtfinále začal zostra. Prakticky z prvního útoku se prosadil ve vápně Hudson-Odoi a střelou k bližší tyči překvapil brankáře Juve – 1:0. Železník, který nastoupil s Juventusem, se ale nezalekl a po zaváhání Knejzlíka v obraně využil nabídnutou šanci Douglas Costa a srovnal. V dalším průběhu prvního poločasu měl opavský hráč mírnou převahu, ale ani jednu ze dvou nadějných příležitostí nedokázal Dybala využít. V samém závěru Knejzlík ještě sevřel svého soupeře v jeho vápně, ale ani Pulisic se neprosadil.

Reprezentant Slovanu do druhého poločasu prostřídal a upravil svou taktiku, ale na průběhu hry to výraznější vliv nemělo. Vzácně vyrovnaný zápas pokračoval i v druhém poločase a důležitou rozdílovou branku vstřelil po nádherné kolmici mezi beky Ronaldo, který půl hodiny před koncem dostal Železníka do vedení. Knejzlíkovi pak pomohla neskutečná chyba protihráče, když brankář Szczęsny doslova namazal Pulisicovi, a ten mohl pohodlně v 78. minutě vyrovnat. První utkání série nakonec rozhodl rychlý protiútok Chelsea v nastaveném čase, který brilantně zakončil z hranice vápna Giroud a i přes lepší statistiky zápasové soupeře zajistil Knejzlíkovi přesnou střelu důležitou výhru 3:2.

Železník – Knejzlík 3:2 (2:2, 1:0) po prodl.

Do druhého utkání v sérii šli oba hráči se stejnými celky a Knejzlík ho zahájil lépe. Opavský reprezentant ale přežil několik náznaků šancí soupeře a trestal v 31. minutě brankou Dybaly po pěkném rychlém útoku. Lukáš Železník se poučil z prvního duelu a dokázal po vstřeleném gólu více držet míč na svých kopačkách a do kabin se šlo za hubeného vedení 1:0 pro „Paliče“ a jeho Juve.

Mladíček z libereckého Slovanu během pauzy musel na nepříznivý vývoj reagovat změnou taktiky a musel dobývat zpevněnou obrannou linii Juventusu. Naopak se radovali opět fanoušci Železníka. Nejdříve se neprosadil Quadrado z dálky, ale z následného rohu už uspěl Ronaldo, který pohotovým volejem poslal Železníka do dvougólového vedení. Knejzlík ještě více promíchal rozestavením a hned první útok po rozehrávce v 61. minutě vedl ke snížení Willianem na 2:1. Ofenzivní nastavení se nakonec Knejzlíkovi vyplatilo a deset minut před koncem srovnal po krásném obloučku za obranu střídající Batshuayi na 2:2. Proti dalším dvěma jasným tutovkám Chelsea předvedl parádní zákroky Szczęsny a šlo se na prodloužení. Po necelých čtyřech minutách se radoval Železník, když Ronaldo hlavou proměnil centr z pravé strany, a opavský zástupce srovnal sérii na 1:1.

Knejzlík – Železník 3:4 (3:3, 1:3) po prodl.

Rozhodující utkání odehráli oba soupeři se stejnými celky a hned úvod zabrnkal na nervy obou borců. Ve třetí minutě měl Knejzlík možnost penalty, ale Pulisic ji neproměnil a také Pedro vzápětí v koncovce selhal. Na druhé straně se v 16. minutě po postupném útoku prosadil Ronaldo, který se skvělou fintou uvolnil na vápně a dostal Železníka do vedení. Stejný hráč potom přidal druhý gól o deset minut později po kolmici mezi obránce a Knejzlík musel vrhnout všechny síly do útoku. Po několika šancích se mu sice povedlo snížit po střele Kovačiče, ale těsně před přestávkou zkompletoval Ronaldo hattrick uklidnil Železníka – 1:3.

Totální ofenziva Chelsea ve druhé půli přinesla své ovoce hned po pár minutách, když se trefil Kovačič. Na druhé straně sice zahrozil Quadrado, který trefil jen tyč, nicméně Chelsea si vypracovala ohromný tlak, kterému Železník odolával s vypětím všech sil. Nakonec se Knejzlík dočkal, když v 85. minutě využil Giroud brejk proti unavené defenzivě Juve – 3:3. Nervózní prodloužení nakonec rozsekl hrdina série – Cristiano Ronaldo, když zůstal opět volný na hranici vápna a překvapivě poslal Lukáše Železníka do semifinále – 3:4!

 

Matouš Trmal (Slovácko) vs. Lukáš Bartošák (Zlín) 2:0 na zápasy

Trmal – Bartošák 3:0 (0:0)

Matouš Trmal byl po výkonech v základní skupině jasným favoritem druhé série a zvolil si osvědčenou Barcelonu. Bartošák se s PSG ale v prvním poločase držel a šance byly k viděnou na obou stranách. Tu největší příležitost si schoval brankář Slovácka až na 65. minutu, když Trmala poslal do vedení po pěkném individuálním uvolnění Suaréz. Důležitý první gól přinesl na kopačky Barcelony větší klid a nervózní utkání reprezentant Slovácka rozhodl pět minut před koncem po brance Dembelého. Třetí branku ještě přidal Suaréz v nastaveném čase – 3:0.

Trmal – Bartošák – Trmal 4:3 (1:1)

Druhý zápas byl od úvodních minut o dost otevřenější, oba hráči do něj vkročili se stejnými týmy. Barcelona měla v prvním poločase více ze hry a Dembélé dvakrát dokonce trefil tyč. Nakonec poslal Trmala do zaslouženého vedení v 35. minutě Griezman po ideální zpětné přihrávce od agilního Dembélého. Hned vzápětí se ale po vysunutí Nezmara trefil Mbappé a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

Druhý poločas zahájil Trmal postupným útokem, který rovnou z rozehry zakončil Messi, když prokličkoval do vápna a v těžké pozici trefil přesně – 1:2. Na vyrovnání se znovu nečekalo dlouho a měl ho na svědomí opět Mbappé. Když stejný hráč dokonal hattrick v 77. minutě, zdálo se, že si zástupce zlínského Fastavu vydobude třetí rozhodující duel. Navas sice o chvíli později zachránil Bartošáka skvělým zákrokem proti Dembélému, nakonec však kapituloval o chvíli později proti Fatimu, který pět minut před koncem vyrovnal. Obrat nakonec dokonal v nastaveném čase Braithwaythe 3:4, což znamenalo hořký konec pro Bartošáka i fanoušky Zlína. Vstupenku do semifinále si tak v sérii dvou regionálních rivalů vybojoval Matouš Trmal ze Slovácka.

 

Vít Beneš (Olomouc) vs. Lumír Číž (Ostrava) 1:2 na zápasy

Beneš – Číž 4:3 (3:1)

Beneš si k zápasu vybral AC Milán a hned z prvního útoku udeřil, když se do centru položil Ibrahimovič a hlavou poslal olomouckého kapitána do vedení. Po dvaceti minutách hry se prosadil Rebič, když nadvakrát překonal Kepu z brance Čížovy Chelsea a utkání vypadalo jasně pro favorita – 2:0. Vzápětí prakticky z první vážnější akce anglického klubu ale snížil Pedro na 2:1 a trochu zdramatizoval do té doby jednoznačně se vyvíjecí utkání. Když těsně před přestávkou zajistil Zlatan Benešovi znovu náskok o dvě branky, zdálo se být rozhodnuto.

Hned na úvod druhé půle ovšem Číž se svou Chelsea znovu snížil a jeho soupeř znatelně znervózněl. Po hodině hry navíc trestal Hudson-Odoi chybu Beneše v rozehrávce a rázem se z jasné záležitosti stalo drama – 3:3. Willian brzy potom hlavičkou v jasné pozici přestřelil, a tak Leao nakonec z dorážky po závaru ve vápně v 77. minutě zajistil Benešovi těsnou výhru 4:3. Pro zástupce Olomouce šlo o obzvlášť šťastný vstup do čtvrtfinálové série, protože na druhé straně Číž ještě selhal v nastaveném čase při tutovce Jorginha.

Číž – Beneš 2:1 (1:1)

Oba hráči zůstali věrní osvědčeným týmům ze hry i pro druhé utkání, byť musel Číž kvůli chybě EA snést na hráčích Chelsea červené dresy Manchesteru United… V polovině prvního poločasu otevřel skóre vyrovnaného zápasu olomoucký Beneš, když se po rohu prosadil hlavou Calabria. Oba soupeři se pak dlouho drželi daleko od možnosti ohrozit branku. Až těsně před přestávkou se hra trochu otevřela. Beneš ale s Rebičem loboval po rychlém brejku brankáře neúspěšně. Z následného protiútoku se na druhé straně ke šťastné dorážce protlačil Číž a Willian vyrovnal – 1:1.

Vyrovnaný průběh hry bez vážnějších šancí přinesl i druhý poločas. Až v samém závěru, kdy některým hráčům docházely síly, se otevřely obranné bloky. Reprezentant Baníku Lumír Číž toho dokázal využít, když se v 79. minutě prosadil krásnou střelou Hudson-Odoi – 2:1 a vynutil si třetí rozhodující zápas.

Beneš – Číž 1:4 (0:1)

Beneš vstoupil i do třetího utkání série aktivně, ale Rebič v jasné pozici sám před brankářem těsně minul. Známé pravidlo nedáš-dostaneš se potvrdilo vzápětí na druhé straně, když Pedro trestal po závaru hlavou a dostal Číže v 11.minutě do vedení. Tlak Chelsea spojený s dalšími šancemi ostravského zástupce pokračoval i nadále, tentokrát už ale Beneš všechny příležitosti přežil. Sám se však do pořádné šance dostal až v závěru prvního poločasu, ale Ibrahimovičovi míč na poslední chvíli utekl.

Také v druhém poločase předváděl čím dál rozehranější Lumír Číž bezchybný výkon v defenzívě a postupně dokázal dokonce navýšit i své vedení. Když dvacet minut před koncem zvýšil Willian už na 0:3, bylo téměř rozhodnuto. Reprezentant Sigmy sice měl šanci zápas zvrátit, když o chvíli později snížil Saelemaekers a vzápětí postupoval Beneš při brejku v přečíslení tři na dva. Rebič ale namířil svoji střelu z pravé strany vedle a vzápětí definitivně o překvapivém ale zaslouženém postupu Číže rozhodl Hodson-Odoi trefou na konečných 1:4.

 

Patrik Žitný (Teplice) vs. Jan Kopic (Plzeň) 1:2 na zápasy

Žitný – Kopic 0:1 (0:0) po prodl.

Kopic se svojí Plzní měl ve vyrovnaném prvním poločase více ze hry a řadu nadějných pozic nedokázali hráči Viktorky přetavit ve vedoucí branku. Žitný, který nastoupil za bílý balet se dlouho nemohl vůbec dostat do zápasu. Převaha Kopice pokračovala i po změně stran, ale teplický zástupce ser postupně rozehrával a dvacet minut před koncem trefil Benzema dvakrát za sebou tyč plzeňské branky. Když si stejný hráč vylámal zuby na brankáři Hruškovi i v poslední minutě, tak se šlo za bezbrankového stavu do prodloužení. Střelecký půst nakonec protrhl Kopic, když Chorý hlavou zakončil ukázkový brejk a vstřelil zlatý gól ve 107. minutě hry.

Kopic – Žitný 1:3 (1:2)

S góly hráči naopak nešetřili na úvod druhého duelu. Kopic šel do vedení už ve 4. minutě, když proměnil pokutový kop vlastní postavou ve hře. O chvíli později se na druhé straně po rohu odrazil míč ke Casemirovi a ten ho nekompromisně uklidil za záda Hrušky – 1:1. Ve 14. minutě pak dokonal obrat Patrik Žitným, když obrana Plzně zapomněla za sebou Balea, který využil chytrého křížného pasu a posunul teplického zástupce do vedení. Pak se ale zase hráči vrátili k pevné obraně, která je zdobila po celou sérii. Především Žitný svého soupeře nepouštěl do žádného vážnějšího zakončení. Po zbytek první půle tak fanoušci viděli urputnou bitvu mimo obě šestnáctky. Žitný nechal Kopice tvořit hru i po přestávce a sám trestal v samém závěru. Nejprve se málem prosadil hlavou z rohu v 73. minutě, když Viktorka zachraňovala na brankové čáře. Brzy poté však už Žitný vyšachoval dokonale obranu Plzně a do prázdné brány pečetil Modrič výhru teplického hráče na 1:3.

Žitný – Kopic 0:1 (0:0) po prodl.

Také rozhodující třetí duel přinesl vyrovnanou hru s minimem šancí na obou stranách. Do první vážnější pozice se dopracoval Kopic ve 23.minutě, kdy Beauguel postupoval po kolmici Kalvacha sám na bránu, ale nakonec ani nezakončil. Teplický Žitný opět s Realem Madrid si udržoval platonický tlak, během kterého se dostal jen ke střelám z dálky. Beauguel poté zklamal i v další šanci v poslední minutě prvního poločasu a vyrovnaná první půle skončila bez branek. 

Žitný postupně v druhé půli převzal iniciativu a Kopice musel zachraňovat brankář Hruška. Skvěle zasáhl proti střele Benzemy v 60.minutě, Casemiro o pár minut později z dálky zase v dobré pozici minul a těsně před koncem se neprosadil ve vápně na druhé straně ani Beauguel. Také rozhodující souboj poslední čtvrtfinálové série muselo tedy rozhodnout prodloužení. V něm oba soupeři pokračovali v postupném dobývání šestnáctky soupeře, až v 115. minutě utekl po pravém křídle Chorý a jeho centr nekompromisně uklidil do sítě symbolicky právě Jak Kopic a poslal tím sám sebe zlatým gólem do vytouženého semifinále – 0:1!

 

Semifinálové dvojice pro finálový turnaj, který se uskuteční ve středu 29. dubna 2020:

Železník vs. Číž

Trmal vs. Kopic

Časy začátků sérií budou upřesněny